Yes! Morgen 12-2-21 is het zover, dan ben ik officieel 2 jaar ondernemer! Lees alles over mijn hoogtepunten van het ondernemerschap, maar ook over mijn learnings.

 

DoorNoortje Lifestyle Design

 

Vorig jaar op mijn 1 jarig jubileum was het de dag waarop mijn ouders weer vertrokken uit Bali en dat wij “achterbleven”.
Ik heb toen mijn jubileum niet echt gevierd.
Nu ga ik er iets meer bij stil staan, want het is een hele mooie mijlpaal om te vieren dacht ik zo!

Ik ga jullie eerst even meenemen in de hoogtepunten van het ondernemerschap.

Een heel bijzonder jaar en voor heel veel ondernemers een ontzettend moeilijk jaar.
Voor mij persoonlijk een jaar waarin ik gigantisch ben gegroeid als ondernemer en als VA. 

 

DoorNoortje Lifestyle Design

 En

 • In januari 2020 vertrok ik samen met mijn gezin naar Bali. Het ondernemerschap en het locatie onafhankelijk werken is een heel belangrijk onderdeel van mijn droomleven. Jarenlang werkte ik in loondienst in het ziekenhuis en keek ik vooral hals reikend uit naar de weekenden en vakanties. Werken in koffietentjes of nog beter in een strandtent was heel erg ver mijn bed. Toch is het me gelukt om deze droom waar te maken en was (en ben) ik heel erg trots dat we de stap daadwerkelijk konden en durfden te zetten.
 • Ondanks het wennen op Bali en de eerste maand samen met mijn ouders is het me gelukt om ook te werken. Ik had nieuwe klanten en plande mijn werkdagen tussen de uitjes en huizenzoek-avonturen in. Dat vroeg om wat discipline, maar omdat ik mijn werk als VA heel erg leuk vind ging dat ook wel vanzelf.
 • Ik startte mijn 2e bedrijf ‘DoorNoortje Lifestyle Design‘. Waarin ik als life-coach mensen begeleid in het zoeken, vinden en waarmaken van dromen!
 • Ook startte ik mijn podcast!!
  En, ik had nooit gedacht dat ik podcastafleveringen opnemen zo leuk zou vinden! Inmiddels zijn er 45 afleveringen online en krijg ik de meest mooie reacties van luisteraars. De podcast wordt goed beluisterd en is onderdeel van DoorNoortje Lifestyle Design. Er zitten flink wat Bali geluiden in!

Podcast DoorNoortje Lifestyle

 • Ik ben expert in de Online Tool Academy waarin ik een podcast training verzorg. De Online Tool Academy is een verzameling van 30+ trainingen die ontzettend handig zijn voor elke (online) ondernemer. van emailautomatisering tot aan boekhouding, planningstools en nog veel meer.
  Ook voor startende VA’s een fantastische Academy om lid van te zijn. Ik ben heel erg trots op deze samenwerking
 • De Podcasttraining verkoop ik ook zelf los. Ik bouwde mijn eigen online academy en inmiddels staan daar 2 online trainingen op (podcast maken en online zetten en vind je droom) en het idee is dat er in 2021 nog meer gaan volgen!
 • Als VA pakte ik goed door toen de (ondernemers)wereld op losse schroeven kwam te staan. Ik bood bestaande klanten aan om mee te denken over hun transformatie naar een online aanbod en ik bouwde een aantal webshops, websites en online academy’s in de lente en zomerperiode.
  Daar was ik flink druk mee.
 • Ik mocht heel wat nieuwe VA klanten verwelkomen in 2020. Van podcast editing tot inrichten emailautomatisering, inspiratiesessies en content creatie en nog veel meer. Bedankt voor jullie vertrouwen fijne klanten!
 • Ook kreeg ik mijn eerste coach klanten voor Lifestyle Design. Wat ga ik aan van mensen die durven voor zichzelf en voor hun dromen te kiezen!
  Dit vind ik fantastisch om te doen.
 • Ik ontwierp en maakte de online training ‘Vind je droom’ speciaal voor mensen die weten dat het nu niet helemaal klopt, maar nog geen idee hebben wat dan wel. Zonder droom heb je geen richting en deze online training helpt je om die richting helder te krijgen.
 • De lancering van Vind je droom was een daverend succes in januari van dit jaar en man wat ben ik trots! Niet alleen op mezelf maar ook op de mensen die deze training volgen en aan de slag zijn met het vinden van hun droom!

 

 • En als allerlaatste hoogtepunt ondernemerschap. Een klant van het eerste uur die erg in zwaar weer kwam te zitten in maart 2020 die aangaf dat mijn werk van de afgelopen 2 jaar echt enorm waardevol was en is. Alle investering was het waard geweest en ze plukt er nu de vruchten van.

Dan ben ik een trotse VA en een trotse ondernemer.

 

 

DoorNoortje Lifestyle Design

 

Maar de afgelopen 2 jaar heb ik ook heel erg veel geleerd. Als mens, als ondernemer en als VA (buiten de hoogtepunten van het ondernemerschap).

Mijn belangrijkste 5 ondernemerslessen ga ik nu met je delen zodat jij er ook iets aan hebt!

 

5) Durf tijd te investeren in jezelf.
Daarmee bedoel ik: Lees een boek over ondernemen, ga een avond naar een netwerkborrel (als dat ooit nog mag), reageer op oproepjes van andere ondernemers om eens te sparren, ga naar een cursus, doe mee aan een Webinar of online training.
Dit zijn in eerste instantie niet de zaken die je direct geld opleveren, maar op de lange termijn leveren je deze zaken heel veel kennis op en een netwerk van potentiele klanten en/of doorverwijzers.

4) Denk niet dat jij geen juist netwerk om je heen hebt.
Toen ik startte als ondernemer had ik werkelijk waar geen idee van mijn netwerk. Ik dacht eigenlijk dat ik geen ondernemers om me heen had. Maar toen ik ging delen over mijn werk als VA toen reageerden er toch heel veel mensen die ik via via kende. Een moeder van, de buurvrouw van, een vriendin van.
Mijn eerste klanten waren dan ook allemaal klanten die uit mijn eigen netwerk kwamen. Deze wisten van mijn werk als VA af doordat ik elke dag aanwezig was op mijn Instagram account.

3) Ben consistent. En dit zie ik heel erg mis gaan bij andere VA’s of ondernemers om mij heen.
Vooral wanneer je online onderneemt is het erg van belang dat je online aanwezig bent. Ik denk dat ik sinds mijn onofficiële start 2,5 jaar geleden 10 dagen heb overgeslagen om niet aanwezig te zijn in mijn story’s op Instagram. Dat was overigens een hele mix aan berichten. van het lopen naar het koffietentje, naar de schermfoto van een zoomcall en van mijn persoonlijke avonturen in het weekend. Ik bepaal zelf wat ik deel, maar ik vind het vooral ook heel erg leuk.
Mijn belangrijkste tip dan ook voor jou. Maak social media voor jezelf leuk en ben consistent.

2) Durf geld te investeren.
Sinds ik gestart ben als ondernemer heb ik geld in mezelf geïnvesteerd. Een online businesscoach traject, een cursus in Utrecht waar ik nu nog steeds de vruchten van pluk, en 2 business coaches (beiden met een andere expertise) Wat ben ik hierdoor gegroeid. Ik had niet gestaan waar ik nu sta wanneer ik me niet had laten begeleiden door deze professionals. Zelf begeleid ik ook. Als VA begeleid ik klanten die hun aanbod online willen zetten. Ik verzorg niet enkel de technische kant maar ik kijk ook mee naar de hele strategische kant. Soms lijk ik zelf wel een business coach ; ) Ook ben ik nu startende VA’s aan het begeleiden zodat er nog meer professionals op de markt komen.

1) Ga staan voor wat je waard bent!
Het eerste jaar (en eerlijk in het 2e jaar ook nog wel) werkte is veel uren gratis. Met verschillende redenen. Voor een deel zag ik dat echt als investering en vond ik dat ook echt prima, maar het had vaak ook ermee te maken dat ik niet voor mijn waarde durfde te gaan staan.
Inmiddels ben ik daarin gegroeid en aan het groeien. Ik lever kwaliteit en werk hard en heb veel ervaring. Daar staat een bedrag tegenover wat helemaal klopt. Zowel bij het VA werk als bij mijn coaching. Durf jezelf echt op waarde te schatten.

 

DoorNoortje Lifestyle Design

 

Ok en dan heb ik er eigenlijk nog een paar:

 

Werk alleen met droomklanten! Ik heb ook klanten gehad die niet matchten en dat bleek ook altijd uit de samenwerking. Er gaat dan te veel energie inzitten, dat is het niet waard.

– Soms kan je ondernemers vak, in mijn geval het VA schap, een middel zijn om je droomleven te leiden. Ben dus niet te veel bezig met je droombaan maar kijk verder. Hoe wil je jouw leven invullen? En welke vorm van ondernemerschap past daarbij. Nu pas begint bij mij het stukje schaalbaar ondernemen in plaats van uurtje factuurtje. Dat is gegroeid. En fijn ook want daardoor kon ik na 1 jaar ondernemerschap al naar het buitenland vertrekken!

Laat nieuwe dingen op je pad komen en ontstaan. Ik had toen ik startte als VA nog nooit de achterkant van een website gezien en inmiddels bouw ik websites en academy’s. Ik had ook nooit gedacht dat er een 2e bedrijf als coach naast zou komen. Ook dat ontstond vanuit een nieuwsgierigheid en een drang naar ontwikkeling. Dat kan allemaal. Je mag groeien, je mag andere zaken aanbieden en je mag ook meerdere dingen naast elkaar doen. Zo lang er maar bij en gelukkig van wordt.

 

Dat zijn mooie hoogtepunten van het ondernemerschap. Je kunt je alle kanten op bewegen. En ja natuurlijk is het soms ook erg overweldigend en zijn er sommige dagen die niet meetellen in de gelukkigste dagen van het jaar ; )
Maar onder de streep ben ik elke dag nog dankbaar voor mijn keuze voor het ondernemerschap. Ik had nooit gedacht dat dat mijn mooiste reis zou worden!

Mocht je meer willen weten of heb je een vraag over de hoogtepunten van het ondernemerschap (of de learnings), stuur me dan gerust een berichtje op Instagram of email me.
Groetjes Noortje
Ondernemer en Lifestyle Designer